Polka-karamellin historia

Herkullisia Polka-karamelleja jo vuodesta 1859

Amalia ErikssonVuonna 1859 pienen Gränna-nimisen kylän maistraatti myönsi köyhälle 25-vuotiaalle yksinhuoltajaleskelle Amalia Erikssonille oikeuden leipoa omin käsin ”sokerileivonnaisia”, joita hän kutsui nimellä Polkagris. Nämä pirteän punavalkoiset piparmintunmakuiset ”Polkaporsaat” saavuttivat niin suuren suosion, että nykypäivänä niitä kutsutaan Ruotsin suosituimmaksi matkamuistoksi. Ilmajoellakin tuhannet ihmiset käyvät vuosittain tutustumassa niiden käsityönä tapahtuvaan valmistukseen!

Jokainen Polka-karamelli leivotaan edelleen käsin perinteitä noudattaen

Amalian tarkoin varjelema salainen resepti siirtyi hänen tyttärelleen Idalle, joka jatkoi Polka-karamellien valmistusta. Amalia eli 99-vuotiaaksi. Hän itse uskoit pitkäikäisyyden johtuvan piparminttuhöyryjen vaikutuksesta! Ehkä näin onkin, sillä myös tytär Ida eli 93-vuotiaaksi. Piparmintunmakuinen, punavalkoraidallinen aito Polkagris on tangon muotoinen sokerimakeinen, joka vielä nykypäivänäkin valmistetaan käsityönä. Vuosien saatossa makuvalikoima on kasvanut, ja karamellitaikinasta tehdään nykyään myös keppejä ja tikkareita, sekä irtokaramelleja. Namituvan omat erikoisuudet ovat mm. perinteinen Salmiakkinappi aidon salmiakin ystäville, ja Pirun Väkevät Pohjalaiset jotka mukavasti lämmittävät suussa kuin suussa.

Yhteystiedot ja lisätiedustelut

Namitupa on avoinna läpi vuoden arkisin ma-pe klo 10-17, kesäkauden 15.5-15.8 ajan myös lauantaisin klo 10-14.

Ryhmiä palvelemme varausten mukaan myös muina aikoina ja kaikkina viikonpäivinä.

Kauppatie 25, Ilmajoki, puh. (06) 424 1912 / 050-571 5671, fax 424 1930 Email: hyvaa@namitupa.fi